Terrorisme 

Een bange wereld


Waarom in de canon van de wereld? 

Terrorisme heeft een invloed op de gehele wereld. Elk land, elk continent ondervindt hier de gevolgen van. Zijn het niet de rechtstreekse gevolgen, dan krijgen ze wel te maken met verhoogde veiligheid of de angst om het volgende slachtoffer te worden. 



Terrorisme: een bange wereld

Terrorisme, een term dat je ongetwijfeld al wel eens hebt gehoord. De betekenis volgens het internet is "Het uit ideologische motieven plegen van op mensenlevens gericht geweld met de bedoeling angst te veroorzaken of politieke besluitvorming te beïnvloeden." Terrorisme is iets wat al erg lang speelt, in de 19e eeuw was er al sprake van. Wanneer je op zoek gaat naar een opsomming van terroristische aanslagen zal je snel merken dat het aantal aanslagen sinds het begin van de 21ste eeuw erg is toegenomen. Op deze pagina bespreken we wellicht de terroristische aanslag die de grootste invloed heeft gehad op de rest van de wereld en nemen we de situatie in West-Afrika in 2013 eens onder de loep om te kijken hoe ze daar de terreurstrijd voeren. 

11 september 2001

Een dag die de wereld enorm deed schrikken. 's Ochtends vliegen er twee gekaapte vliegtuigen in de WTC-torens in New York en eentje in het Pentagon in Washington. Een terroristische aanslag die bijna 3000 mensen het leven kost. De aanslagen werden opgeëist door de terreurgroep Al Qaida, met als meesterbrein Osama Bin Laden.

Buiten het enorme aantal slachtoffers heeft deze gebeurtenis ook een invloed uitgeoefend op de gehele wereld. Beginnen doen we met de invloed die de gebeurtenis gehad heeft op onze westerse samenleving. Na 11 september 2001 verklaarde de Amerikaanse president George W. Bush het begin van de strijd tegen terreur. Hij benadrukt het feit dat ze beginnen met Al Qaida, maar dat dit zeker niet het einde zal zijn. Hij wordt bijgestaan door alle landen van de NAVO, waaronder wij. Zo begint de westerse wereld zijn strijd tegen de terreur. De focus ligt op Afghanistan, waar de basis lag van enkele terroristische organisaties.

Zo kreeg de westerse wereld wel schrik, door de strijd aan te gaan met de terreurgroepen waren ze ook bang het volgende doelwit te worden, overal werden de veiligheidsmaatregelen verhoogd, denk maar aan extra controles op luchthavens, extra camera's in de straten, we waren allemaal op zoek naar de "volgende dader". De westerse was op zijn hoede.

Voor de niet-westerse wereld zijn er ook tal van gevolgen. Ten eerste lijdt de bevolking van landen als Afghanistan, Irak en Syrië en omringende landen enorm onder het geweld dat volgt door de strijd tegen terreur. In 2010 gaat het mis, het volk komt zelf in opstand, we noemen deze reeks van revoluties de Arabische lente. De bevolking wil komaf maken met de corrupte leiders en elite die de landen besturen. Deze revoluties worden dan weer met harde hand bestreden en geweld staat centraal in deze periode.

Ondertussen komt er in Irak en Syrië een nieuwe terreurgroep die een islamitische staat wil, waarin de eigen keuzes centraal staan, ISIS. Naast al dit is er nog een groot gevolg dat nog niet besproken is. Sinds de besproken aanslagen en de besproken gevolgen, is de algemene kijk op de Arabische wereld veranderd. Moslims moeten zich vaak onterecht verantwoorden voor hun geloof door de keuzes van bepaalde groepen met een andere ideologie.

West-Afrika in 2013

Ik neem jullie mee naar West-Afrika in dit deel van de tekst. We hebben al besproken welke gevolgen het terrorisme had voor de wereld, ook over hoe de oorlog tegen terreur begon. Nu ga ik jullie uitleggen welk aandeel West-Afrika heeft in de oorlog tegen terreur. 

In 2013 was er erg veel interne spanning in West-Afrika, er waren een aantal terreurgroepen waar rekening mee gehouden moest worden en in veel landen was er sprake van een politieke crisis. Je had de AQIM (Al Qaida Islamitische Maghreb) in Algerije, Al Shabaab in Somalië, MUJAO in Mali en Boko Haram in Nigeria. 

De dreiging bevindt zich op dit moment vooral in Somalië, waar ze dan ook de handen in elkaar slaan om er iets tegen te doen. De African Union Mission for Somalia wordt opgestart (AMISOM). Al Shabaab moet territorium inleveren, want ze staan tegenover een interventie van deze Afrikaanse Unie, bijgestaan door de VS en de VN. De vraag is wel of er wel genoeg rekening gehouden wordt met de gewone bevolking. Al Shabaab verzwakt en verliest terrein in de steden, maar of de spanningen verdwenen zijn en de dreiging weg is, is een ander verhaal. 

Ook in Mali is er een crisis aan de gang, het is duidelijk dat het politieke kader van West-Afrika, de ECOWAS (Economic community of West-African States) over te weinig capaciteit beschikt. Vooral omdat twee buurlanden van Mali, Mauritanië en Algerije, geen deel uitmaken van de ECOWAS. Algerije, de thuisbasis van terreurgroep AQIM, wijst ook nog eens een aanval op Mali af, waardoor de onzekerheid rond de medewerking van Algerije alsmaar groeit. Er is een tweedeligheid in de strijd tegen de Mali-crisis, je merkt dat er een interventionistische kant is, die graag willen invallen en willen ingrijpen. Langs de andere kant heb je ook een afwachtende kant, landen die liever even de kat uit de boom kijken. 

Je merkt dat er in Afrika ook wordt gewerkt aan de strijd tegen terreur, enkel verloopt deze door bovengenoemde omstandigheden vaak nog moeilijk. Het is natuurlijk ook lastig die strijd te voeren wanneer er een aantal terreurgroepen op zo'n kort oppervlak zitten en deze regionale macht uitoefenen. 



Aansluiting bij de minimumdoelen 3e graad doorstroomfinaliteit: 

8.1  De leerlingen bouwen een historisch referentiekader op met structuurbegrippen, scharnierpunten en kenmerken eigen aan de moderne en hedendaagse tijd. 

De leerlingen zullen een historisch referentiekader opbouwen van de hedendaagse tijd. Er komen jaartallen aan bod. Verder worden er ook begrippen gebruikt als oorzaak en gevolg

8.2  De leerlingen lichten verbanden toe tussen de maatschappelijke domeinen voor westerse en niet-westerse samenlevingen uit de moderne en hedendaagse tijd. 

We bekijken de gevolgen en de invloeden die het terrorisme hebben op de westerse wereld, maar ook op de niet-westerse wereld. Zo bespreken we ook hoe beiden hun strijd tegen terreur voeren. We bespreken dit zowel op mondiaal als regionaal niveau. 

8.3  De leerlingen lichten kenmerken toe van interculturele contacten tussen westerse en niet-westerse samenlevingen uit de moderne en hedendaagse tijd.

We gaan het zo ook hebben over terreurgroepen die afkomstig zijn uit Afrika en de invloed dat zij hebben gehad op westerse samenlevingen, door middel van aanslagen bijvoorbeeld. Ook hebben we het over westerse landen die hulp bieden in de strijd tegen het terrorisme in West-Afrika. Beide voorbeelden van intercultureel contact. 



Historische bronnen

Bron rechts: Filmpje van 10 Tampa Bay 

Wat voor soort bron is het? 

--> Audiovisuele historische bron (secundair)

Wie is de auteur? 

--> 10 Tampa Bay

 Wanneer is de bron gemaakt? 

--> 10 september 2021

 Welk domein komt vooral aan bod? 

--> Politiek domein

Hoeveel vliegtuigen zijn er gekaapt geweest die dag? 

--> Vier vliegtuigen

Wie was de terreurorganisatie achter de aanslagen? 

--> Al Qaida 

Hoeveel doden zijn er gevallen? 

--> Bijna 3000 

Is deze bron betrouwbaar of onbetrouwbaar? Geef 2 argumenten. 

--> Betrouwbaar, het is een nieuwsanker, zij zouden enkel de feiten mogen geven. 

--> Betrouwbaar, het komt van een persoon of personen die deze aanslagen bewust meegemaakt hebben. 

Wat voor soort bron is het? 

--> Geschreven historische bron (Primair)

Wie is de auteur? 

--> Hans Hoebeke

Wanneer is de bron geschreven? 

--> Januari 2013 

Over welke domeinen gaat de bron? 

--> Politiek en economisch

Tegen welke terreurgroep wordt er momenteel vooral campagne gevoerd? 

--> Al Shabaab uit Somalië

Waarom is verdeeldheid omtrent de urgentie voor een militair optreden in Mali? 

--> Je hebt een interventionistische kant en een afwachtende kant. 

Is de bron betrouwbaar of onbetrouwbaar? verklaar met 2 argumenten. 

--> Betrouwbaar, de bron is geschreven door de directeur van het Afrika Programma bij Egmont. Het koninklijke instituut voor nationale betrekkingen. 

--> Betrouwbaar, de bron is objectief, er worden enkel feiten genoemd, geen meningen. 

Bron: Deel van verslag over de situatie in West-Afrika in 2013 door Hans Hoebeke, directeur van het Afrika Programma bij Egmont. Koninklijk instituut voor internationale betrekkingen. 



Begrippenlijst

Eeuw --> Een aaneengesloten periode van 100 jaar.Oorzaak --> Waarom iets gebeurt, de start van iets. 

Gevolg --> Resultaat dat voorkomt uit iets (een oorzaak). 

Invloed --> Het veroorzaken van een verandering van iets of iemand. 

Intercultureel --> Als iets verschillende culturen betreft.Jaar --> De tijdsduur waarin de aarde een rondgang rond de zon maakt. 

Jaar --> De tijdsduur waarin een planeet een rondgang om zijn ster maakt.

Mondiaal --> De hele wereld betreffend. 

Regionaal --> Ergens in de omgeving. 

Westerse wereld --> Een groep landen waarvan de samenstelling afhangt van de context waarin de term gebruikt werd. 


Door Aaron De Bock, Mattias Feyen, Kyan Van Bouwel en Roan Hoppenbrouwers
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin